Valp socialisering

Det här ett ämne jag verkligen totalt älskar att prata om. Jag kan gå on and on om det akademiska bakom socialisering.
Men jag vet att många hundägare gärna skippar den biten och vill veta ”hur gör man” istället för att forska fram alla dom säkert hundratals timmar som finns i ämnet med tråkiga, utdragna föreläsningar från experter och forskare. Jag har helt enkelt fått inse att alla älskar det inte som jag gör.

 

Men det är mer än okej för i det här inlägget har jag samlat ihop det absolut, enligt mig, är det viktigaste att veta vad gäller socialisering och utvecklingen av din valp.

Jessies hundar

Så varför socialiserar vi hundar och vad är det bra för?

Ju mer man socialiserar sin valp för olika saker ju lugnare och pålitligare hund kommer du få längre fram. Många, många beteendeproblem som hundägare möter med sina hundar senare i hundens liv hade kunnat lösas eller stoppats från att ske från första början om ägaren bara tagit socialiseringen på allvar.
Jag tror att om vi utsätter våra valpar för så mycket olika saker som möjligt med positiva associationer till t ex olika miljöer, föremål, människor eller andra djur så är valpen mer benägen att ta ytterligare nya situationer med en lugnare sinnesstämning som äldre. Då kommer hunden kunna möta en oförberedd situation som man ibland hamnar i, där du som varit den trygga, lugna ledaren fram till dess kommer kunna ge hunden en känsla av säkerhet.
Så istället för att hunden får panik så tänker den ”jaha, det här var konstigt, men jag har varit med om massa konstiga saker tidigare så det här är ingenting märkvärdigt och husse/matte reagerar inte heller så det är i sin ordning”

Speciella situationer

Det finns dom som surfar med sina hundar. Det tycker jag personligen är bland det häftigaste man kan göra med sin hund. Att hunden inte bara ska stå och balansera på brädan i vattnet utan också veta vad den behöver göra om den skulle hamna under en våg. Själv hade vetskapen av vad jag ger mig in på fått mig att undvika att ställa mig på en surfingbräda, men det som fascinerar mig är att hunden gör det, bara för sin ägares skull. För att få vara med. Sen säkert också för att det blir roligare för varje gång. Men det är inte så oftast att hunden bara hoppar upp på brädan och vill följa med. Det krävs även där en socialisering. Socialisering till brädan, havet och även våtdräkten om det ska finnas med en sådan.

 

Ett bra sätt att socialisera sin hund till den nya miljön, objektet, människan eller djuret är att positivt förstärka den reaktionen vi är ute efter. Det man oftast är ute efter är ett lugn och sansad sinnesstämning inför situationen. Om man då får en reaktiv reaktion som rädsla eller ångest så håll dig lugn.
Ignorera det då, för vi inte vill råka förstärka den reaktionen. Ta ett steg tillbaka och gör om det i så fall tills att vi får reaktionen vi är ute efter.

 

Till exempel. Ni går på en livad gata och plötsligt blir din hund livrädd när en buss åker förbi. Bästa sättet är att återgå till att socialisera hunden på en lugnare gata, se bussar på avstånd eller går någonstans där en buss står parkerad för att göra om associationen till bussar. När man då får sinnesstämningen man är ute efter, oftast lugn och sansad, så belönar man det.
Man kan också göra en lek av det. Ta fram favorit bollen bredvid bussen så att hunden lär sig att bussens närvaro inte hotar den på något sätt. Sedan går man tillbaka till den gatan och socialiserar om det även där. Tänk på att en hund associerar platser, objekt etc. till sinnesstämningen den hade vid förra mötet.

 

Socialisering är inte raketforskning som jag sa, men det krävs en hel del disciplin från vår sida. Om jag får vara så fräck, så är det faktiskt lathet som gör att vi människor gör fel och när skadan väl är skedd, är det oftast svårt och ibland omöjligt att göra det ogjort.

 

Så tänk på, hur trött du än är, hur lite lust du än har, så är det viktigt att du gör den biten med socialisering tidigt med din valp. Även om hunden inte kommer se den jonglerande giraffen någonsin igen så är det ett bra tillfälle att din tio veckors valp får en positiv association till den för att kunna möta andra unika tillfällen senare i livet utan att få panik eller bli orolig. Då kommer valpen söka sig till dig för vägledning och eftersom du är en lugn och konsistent ledare så kommer den istället njuta av situationen lika mycket som du gör. Då ni dessutom gör det tillsammans. Kom ihåg, flock är allt för en hund.

 

Gör det tidigt då valpar har begränsade fönster i sin utveckling så lovar jag, att du kommer tacka dig själv i framtiden.

 

Så med det sagt, ta en promenad med vovven så hörs vi snart.

Jessies hundar