Jessies Hundar

Jessies hundar
Följ oss :

Valplydnad

Hittills har vi gått igenom valp uppfostran och valp socialisering och nu är vi i det sista stadiet som för mig är lydnad.
Lydnad är vad jag anser vara en tredjedel av receptet att få den perfekta jycken, för så som jag redan nämnt så är uppfostran och socialisering är lika viktiga men lydnad är en sak som dom flesta tänker på och det som poppar upp först i tanken när man pratar om att uppfostra sin hund.

Jag håller med, lydnad är väldigt viktigt. En lydig hund är en hund du har kontroll på i alla lägen. Inte bara är den en ren fröjd att vara med utan också en säker hund så alla i närheten av dig kan känna sig trygga och säkra med din hund.

Jessies hundar

Jag håller med, lydnad är väldigt viktigt. En lydig hund är en hund du har kontroll på i alla lägen. Inte bara är den en ren fröjd att vara med utan också en säker hund så alla i närheten av dig kan känna sig trygga och säkra med din hund.

Lydnad är en väldigt bred kategori där det kan variera allt från att sitta fint och stanna, till att gå in i garderoben och hämta ett par rena strumpor åt dig och sedan stänga garderoben efter sig.
Det är verkligen bara din fantasi som sätter dom gränserna när det kommer till lydnad.

Så vad är dessa grunder?

Jag kommer gå igenom här mina sex områden som jag anser att varje hundägare ska undvika att kompromissa med som jag personligen anser att alla hundar borde kunna perfekt. För kan din valp dom här grunderna så kan du bygga på i princip vad som helst efter det.

1. Lär din valp sitt namn.

En del av det roliga med att få hem en ny valp är att hitta det perfekta namnet för sin nya vän. Men visste du att vissa namn är bättre för träning?
Det kan vara bra att överväga att ha ett kort namn som slutar med en stark konsonant som valpen alltid kan höra tydligt, än ett namn som låter mjukt.
Ett stark slut, som i namnet Jack, Jasper eller Dexter, ringer tydligt i valpöron speciellt när du lägger tonvikten i slutet.

 

Om din hund är äldre kan den säkerligen sitt namn vid det här laget, att ändra det är dock inte helt uteslutet.Om din hund har varit med om en traumatisk upplevelse förknippat till det så kan ett nytt namn också innebära en ny början. Hundar är väldigt anpassningsbara i det avseendet och med träning kan dom lätt lära in ett nytt namn.

 

Det här är något vissa anser inte ha med lydnad att göra och det hade inte kunnat vara längre ifrån sanningen.
En hund vet inte att den heter ett namn, för i naturen kommunicerar dom med kroppsspråk, energi och lukt, mer än syn och definitivt inte via namn.
Så när vi kallar på våra hundar så är det för dom inte mer skillnad än på vilket annat kommando som helst.
Dom lär sig helt enkelt att när vi säger kommandot ”Bella” så betyder det ”titta mot mig för du kommer nu få ett till kommando” eller ”jag kommer behöva något av dig nu”.
Om vi har ett samtal med någon annan och använder hundens namn i en vanlig mening så är det ingenting som hunden reagerar på.
Men när vi kommunicerar med våra hundar så är det oftast deras namn som är en notis för dom att vi behöver få deras uppmärksamhet.

 

En sak som är väldigt viktig är att dom alltid ska associera sitt namn i positiv bemärkelse. Dom ska aldrig få skäll (helst aldrig överhuvudtaget då hundar inte har förmåga att koppla brottet till straffet – mer om det i ett senare skede) men att säga ”Bella – NEJ!” är inte att rekommendera då namnet alltid måste ha ett värde som betyder att dom kommer få något positivt av att göra som man bett dom.

2. Lär din hund att sitta.

Sittkommandot är ett relativt lätt kommando som är oftast väldigt lätt att lära en valp. Det här är ett kommando du kan lära din valp redan första dagen hemma hos dig som ger dig en helt fantastisk känsla av att du kan kommunicera något med din hund.
Sitt är ett underbart verktyg som är grunden till andra kommandon, socialisering och andra moment som komma skall i valpens nya liv.
Det är antingen en del av ett moment som hör till träningen av din valp men också ett kommando, som dom flesta av oss, även jag, använder varje dag.

 

Det är tryggande, säg tillexempel att vi går på en promenad med vår hund och träffar på någon. Det är väldigt effektivt att kunna stanna till, sätta hunden på en plats där vi vet var den är, för att sedan slippa tänka på vad hunden har för sig medans vi växlar några rader mellan varandra.

 

Också är det användbart att ha hunden i en bekväm sittställning vid olika senarior för att sen också kunna se hur valpen reagerar på olika stimuli när vi tränar den t ex vid olika miljöer vid socialiseringen.

 

Jag personligen använder sitt inför nästan alla lydnads scenarier hemma i vårt hem. Vid fodring, utgång, när jag släpper in gäster ect.

Då ber jag mina hundar att sitta innan dom får mat, vänta tålmodigt tills jag ger dom tillåtelse och även när vi ska på med kopplet för att gå ut på promenad.
Detta kommando är utan tvekan det jag anser borde vara det första man lär sin nya valp.

3. Lär din hund att stanna.

Det här kommandot är lite mer komplex för en valp.
Men även den ett oerhört bra verktyg att ha i vardagen.
Den kräver mer av dig som ledare också då valpen behöver mycket tålamod från din sida. Hundar som lever i flock gör ingenting enskilt. Dom gör allt tillsammans och följer varandra överallt.
Därför är det lite mer krävande för din valp att inte följa med dig när du ska lära den stanna kommandot. Instinkterna säger helt enkelt att den ska följa med dig.
Men att träna det här momentet kan göra mycket nytta i framtiden.
Utan att du kanske vet om det så tränar du även här att ensamhetsträna din hund, att du lämnar den.
En hund skiljer inte på om du går ner till tvättstugan eller om du åker till jobbet.
Den vet bara att du går ut själv.
Så därför kommer detta kommando bra till hands då du tränar valpen att stanna kvar utan din närvaro. Notera också att det är grunden till att kunna träna ”stanna” utomhus när du behöver att hunden stannar till kanske vid vägar eller annat som kan vara riskabelt för din hund. Men då behöver du träna även detta ute vid ett senare tillfälle.

 

Med valpar och hundar generellt handlar det om att ta ”babysteps” då du vill öka på utmaningen men inte i den hastighet att hunden får ångest över momentet.
Så, det jag brukar göra är att jag sitter på knä och ber hunden sitta. Detta gör jag bara när hunden kan sitta riktigt fint, är värt att nämna. En sak i taget.
Så valpen sitter ner och jag ställer mig upp. Om valpen ställer sig upp med mig så står jag kvar och ber den sitta igen.
Blir den otålig, så börjar jag om. Det jag vill är bara att kunna ställa mig utan att hunden reser på sig.
När valpen väl förstår vad jag vill, när den kan sitta kvar när jag reser mig, så backar jag ett steg och om den sitter kvar så belönar jag, vanligtvis med något väldigt gott.
Ett steg bak blir snart två och när den förstår vad jag är ute efter så kan man sedan gå över till nästa moment, att lämna rummet.
Men dessa träningssessioner behöver vara korta och roliga för valpen.
Alla valpar är givetvis olika och lär sig olika snabbt så därför är din bästa metod att vara lugn och ha tålamod.
Sedan utökar du med att tillslut kunna lämna hunden ensam i små omgångar.

 

Vad gäller att gå ut genom en dörr och stänga den sedan är det viktigt att din hund är avslappnad.
Att gå ut igenom en dörr efter att du sagt ”hej då älskling, vi ses sen!” är något jag inte brukar rekommendera om hunden visar ängslighet när du pratar med den.
Då är det bättre, enligt min mening att bara gå ut som ingenting.
Det är nämligen så, oavsett hur mycket vi önskar, så förstår dom inte ett enda ord av vad vi säger. Det blir inte heller lugnande för dom eftersom dom inte förstår vad ”jag kommer tillbaka” betyder. Så se på din valp hur den känner sig.

 

När det kommer till att använda ett stanna kommando är det viktigast för hundens bästa att kunna det här kommandot perfekt.
Det gäller att försäkra hunden, utan att den ifrågasätter ditt ledarskap, om att du som är ledare alltid vet vad som är bäst för din hund.

4. Lär din hund loss.

Det här är också en väldigt viktig del av att kunna ha kontroll på din hund.
Att lära hunden att släppa det du vill att den ska släppa.
Det kan handla om att hunden håller i någonting farligt som den kanske kan bita hål på och få i sig något giftigt.
Många har tendens att dom tar tag i det hunden har i munnen och försöker med kraft ta ut den som hunden håller i, sen märker dom att hunden morrar och drar ännu mer. Det är för att du har en dragkamp med den.
Här är det väldigt viktigt att lära hunden att släppa det och att belöningen för det är större än att hålla kvar.
Säg att hunden håller i en Glykolflaska. Du vill med all hast att hunden släpper taget, trots att du ännu inte tränat loss.
Du tar tag i objektet, lugnt och stilla, och håller kvar. Inte drar eller kämpar utan bara håller, helt tyst. Titta på flaskan och tänk att ”den är min”.
Vänta ut hunden, håll stadigt och gör objektet ointressant för den genom att bara vara helt stilla, sakta men säkert ta över mer och mer av objektet med dina händer. Snart kommer valpen släppa.
Nu är det bra tid att lära loss.
Detta är en relativt enkel träning. Det är enkelt för det handlar om en byteshandel.
Börja med att låta hunden leka med något, visa sedan en liten godbit och när hunden precis ska släppa så säger du ”Loss”. Tydligt och med en ton som låter något bestämd.
Tänk på att det ska uppfattas som en lek lika mycket som det ska uppfattas som ett kommando. Det här kommandot måste sitta så pass bra att du kan få ut något ur hundens mun när det är viktigt.
Om du tränar med ett mjukt ”loss” och sedan använder det skarpare när hunden väl behöver släppa något så kommer du uppfattas som stressad och otålig, då har du skadat din auktoritet genom att tappa humöret och det i hundvärlden uppfattas inte som bestämdhet utan snarare svaghet.

5. Lär din hund inkallning.

Nu börjar jag kanske låta något tjatig om hur viktigt allting jag skriver är men jag tar den risken, för här är ytterligare en sak jag tycker är oerhört viktig.
Om mina hundar är lösa och vi stöter på en annan hund, så kan jag alltid kalla in dom, även om hunden i fråga är närmre än vad jag är.
Detta är ibland avgörande för att min omgivning ska vara trygga med mina hundar och jag personligen anser, att detta är absolut viktigast för det finns så många fördelar med att kunna låta sin hund vara lös, den har mer frihet, kan springa och bränna mer energi och i helhet gör frihet att en hund mår bättre i överlag.
Precis som allt annat så är detta ett moment som kräver tålamod och även i vissa fall verktyg.
Jag kan inte busvissla. När jag visslar låter det väldigt lågt. Då ibland kan jag behöva en visselpipa som är ett väldigt bra verktyg och ger ifrån sig ett ljud som inte går att misstolkas.
När jag visslar med den betyder det ”kom genast”.
Jag har tränat in det ljudet och det ljudet kommer alltid med belöning i början, en stor, fantastisk sådan, sedan smalnar det av med tiden och belöningen kanske kommer med sällan, men för hunden, är det alltid värt att ta reda på om det är jackpott eller inte. I början ska belöningen slå allt annat intressant som kan hända och finnas i omgivningen, och för en hund, är mat allt.
Det finns oerhört många situationer som kan uppstå när man har sin hund lös så jag kan omöjligt nämna dom alla, men ni fattar säkert, inkallning är väldigt bra att ha. Och det är enkelt. Belöna när den kommer helt enkelt.

6. Lär din hund gå fot.

Så var vi väl äntligen framme vid min sista rekommendation vid valp träning och det är att gå fot. Vilket är ett av mina favorit kommandon.
Det ser väldigt imponerande ut när man ser en hund med sin ägare som går perfekt bredvid varandra. Det för mig är ett tydligt tecken på bra ledarskap, där man ser att ägaren tagit sig tid och hunden är bekväm i att låta sig ledas och guidas i relationen mellan människa och hund.

 

Det är ingen hemlighet att jag gillar stora och starka hundraser.
För att kunna gå med en sådan hund är det bra mycket mer angenämt att kunna gå ut på en promenad utan att min arm dras ur led varje gång.
Vilket skulle betyda att man går ut med dom mer sällan, och som resulterar i färre promenader som i sin tur blir mindre fysisk aktivitet för hunden.
Ofta av det resultatet kommer fler problem då hunden har mer energi som måste ut på andra sätt, då, kan hunden bli rent utav farlig.
Och då återkommer vi till det jag sa om allmän säkerhet.

 

Att gå fot är inte bara behagligt för oss som rastar den utan även energikrävande för din hund.
Gå fot bränner mer energi mentalt för hunden än om den fick gå runt och nosa på egen hand.

 

Personligen så belönar jag med frihet. Jag belönar en bra fot med att man får gå runt och nosa lite efteråt vilket i sin tur stärker belöningen och båda parter blir glada. För att kunna gå fot med din hund är mer än ett rent nöje att göra och man finner sig älska att gå ut med sin hund och upptäcka allt världen har att erbjuda.

 

Men vad jag i regel använder mig av är lockande med godsak då jag ber hunden stå bredvid mig och tar ett par steg och säger ”fot” och som med allt annat ökar succesivt.
Även där kommer tålamod och lek vara absolut ditt bästa sätt att få din hund att gå fot vid din sida.

 

En hund som sköter sig fint i kopplet och söker vårt ledarskap igenom hela promenaden är en hund man uppleva världen med. En kompanjon som gör allt för dig. Det är vad hund innebär för mig. En vän för livet, som ger sitt eget för dig.
Det finns inget annat djur på planeten som hade gjort det, helt instinktivt, vilket för mig är en väldigt vacker, romantisk tanke.
Så jag anser att vi är skyldiga våra fyrfotade vänner att ge allt av oss själva till dom i form av träning och kost (kost kommer jag in på längre fram också).

 

Det är första tiden med valp det är mycket att göra och tänka på, men ju mer konsekvent du är, ju lugnare och tryggare du visar valpen att du är, ju lugnare och tryggare hund får du tillbaka.
I sin tur blir det en hund som alltid kommer vara med dig och din familj, vara med dina barn när dom växer upp och en kamrat som skyddar er.
En hund dömer dig aldrig, han ifrågasätter inte dina metoder och trots att vissa saker skulle bli fel, så kommer han alltid förlåta dig.

 

Om det inte är något att kämpa för så vet jag inte vad som skulle vara viktigare.

 

Så med allt det här sagt, så tror jag du skulle behöva sträcka på benen nu och ta en härlig promenad.
Tills nästa gång.

Jessies hundar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *